H πανδημία κατέδειξε το πρόβλημα της ευρείας διάδοσης ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης. Ταυτόχρονα κατέστησε επιτακτική την ανάγκη αφομοίωσης του επιστημονικού τρόπου σκέψης.
Στην 6η εκπομπή συνεχίζουμε με αλήθειες και ψέματα για την συμβίωση μας με τον κορωνοϊό μετά τη λήξη της καραντίνας.
Τι πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε ένα νέο κύμα τους επόμενους μήνες;
Ποιες είναι οι κυριότερες απειλές για την κυπριακή κοινωνία;
Μπορούμε να συνεχίσουμε την ζωή μας χωρίς την εξεύρεση εμβολίου;
Συνδεθείτε την Τετάρτη 27 Μαϊου στις 21:00 στη σελίδα μας Science Hoaxes.
Στην 6η εκπομπή φιλοξενούμε τους:
- Γιώργο Νικολόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Κωνσταντίνο Τσιούτη, Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Την εκπομπή́ συντονίζει ο δημοσιογράφος Σωκράτης Ιωακείμ.
«Η πανδημία Sars-CoV-2 έχει αναδείξει πώς η δημόσια υγεία επηρεάζει την καθημερινότητα, τις κοινωνικές δομές, τη διακυβέρνηση, την επικοινωνία και τα συστήματα υγείας. Πάνω απ’ όλα όμως, η προάσπιση της δημόσιας υγείας επιτυγχάνεται με την ετοιμότητα, την πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση.» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τσιούτης.
Ο Κωνσταντίνος Τσιούτης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, εκπαιδεύτηκε στην Εσωτερική Παθολογία, στην Εφαρμοσμένη Επιδημιολογία και στην Πρόληψη και Έλεγχο Λοιμώξεων στην Κρήτη, στις ΗΠΑ και στην Ολλανδία. Κατέχει διδακτορικό τίτλο στην κλινική επιδημιολογία και έλεγχο των πολυανθεκτικών βακτηριδίων. Είναι μέλος της European Committee on Infection Control (EUCIC) και εκπαιδευτής στο Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την ασθένεια COVID-19 και σύμβουλος σε θέματα πρόληψης λοιμώξεων σε νοσοκομεία και οργανισμούς στην Κύπρο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην επιδημιολογία και αντιμετώπιση της πολυαντοχής και στην ιατρική εκπαίδευση. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κλινικής Εκπαίδευσης και Συντονιστής του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών “Infectious Diseases: Prevention and Control”.
«Η χώρα μας τα κατάφερε στην πρώτη φάση και επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα. Η πανδημία όμως δεν τελείωσε. Η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, η τήρηση αποστάσεων στις επαφές μας, η καλή επιδημιολογική επιτήρηση, ο εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι βασικά «όπλα» δημόσιας υγείας στη νέα φάση.» αναφέρει ο Γιώργος Νικολόπουλος.
Ο Γιώργος Νικολόπουλος έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Επιδημιολογία (2008) από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στη Βιοστατιστική (2002) από την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Μαθηματικών του ΕΚΠΑ και το πτυχίο του στην Οδοντιατρική (1998) από την Οδοντιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Μετά από διεθνή διαγωνισμό (2012), έλαβε υποτροφία και εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα 18 μηνών στον τομέα της επιδημιολογίας και κοινωνιολογίας της HIV λοίμωξης στο National Development and Research Institutes (ΗΠΑ). Υπηρέτησε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στην Ελλάδα για περισσότερο από μία δεκαετία, συμμετέχοντας στην αντιμετώπιση πολλών επιδημιών (SARS, West Nile, HIV, πανδημία γρίπης 2009). Είναι μέλος του American College of Epidemiology και έχει πιστοποίηση στη δημόσια υγεία, κατόπιν εξετάσεων, από το National Board of Public Health Examiners (ΗΠΑ). Έχει δημοσιεύσει περίπου 150 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Στη συζήτηση μπορείτε όπως πάντα να υποβάλετε τα δικά σας ερωτήματα, τα οποία θα μεταφέρουμε στους καλεσμένους μας. Μοιραστείτε τα νέα μας με τους φίλους σας. Σας περιμένουμε.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Fellas Productions για την παραγωγή, στον Bora Markovic για το γραφικό και στους υποστηρικτές μας Cyprus News, SciNews, DisruptCyprus και Black Lemon TV για την παραχώρηση της πλατφόρμας τους για παράλληλη μετάδοση.